Ruošiatės svarbiai šventei ar norite surengti įsimintiną vakarienę savo draugams, giminėms ar svečiams? Įsimintiną vakarą sukuria ne tik geri skoniai, bet ir tinkamai paruoštas stalas. Čia labai svarbūs yra serviravimo indai, serviravimo įgūdžiai ir išdėstymas ant stalo. Ar žinote, kaip tinkamai serviruoti stalą, kad visi indai ir įrankiai būtų savo vietoje?
Kaip serviruojamos lėkštės?
Lėkštės yra labais svarbios, todėl kiekviena jų ant stalo turi savo vietą. Lėkštes yra svarbiausios iš serviravimo indų, nes jos naudojamos patiekalams patiekti. Pirmiausia ant stalo kiekvienam svečiui dedama plati pagrindinė lėkštė, kurioje dažniausiai valdomas pagrindinis patiekalas. Priklausomai nuo suplanuoto meniu, ant jos serviruojama užkandžių arba sriubos lėkštė. Taip pat gali atsirasti ir duonos ar desertų lėkštutės. Desertų lėkštutės turėtų būti serviruojama virš pagrindinės lėkštės, o duonai skirta lėkštelę – viršutiniame kairiame kampe. Viršuje taip pat serviruojami ir indai gėrimams. Dešinėje pusėje viršuje vyno taurė, šiek tiek kairėje – vandens.
Kaip serviruojami virtuvės įrankiai?
Labai dažnai atsisėdus prie serviruoto stalo, dalis valgytojų sutrinka, nes nežino, kada kokiais įrankiais naudotis. Iš tiesų taisyklė yra labai paprasta pradedame valgyti nuo labiausiai nuo lėkštės nutolusių įrankių. Taigi, atitinkamai ir serviruojame juos. Pagrindinio patiekalo šakutė su peiliu serviruojami iš abiejų lėkštės pusių arčiausiai pagrindinės lėkštės, o tuomet toliau dedami stalo įrankiai užkandžiams. Šaukštas sriubai dedamas dešinėje lėkštės pusėje prie peilių. Desrtams skirti virtuvės įrankiai serviruojami viršuje virš desertų lėkštutės.
Serviravimo indai patiekalams
Mažai kas susimąsto, tačiau serviravimo indai patiekalams taip pat turi būti dedami ant stalo pagal taisykles. Jos yra labai paprastos. Pagrindiniams mėsos patiekalams, garnyras ir daržovėms geriausiai rinktis atskirus indus ir juos serviruoti taip, kad kiekvienas svečias galėtų įsidėti tiek, kiek jis nori. Tokiu atveju serviravimo indai su patiekalais turi būti dedami stalo centre, kad būtų lengvai pasiekiami. Jeigu vakaras organizuojamas taip, kad svečiai yra aptarnaujami ir patiekalai tiekiami į lėkštes, tuomet pagrindiniai patiekalai statomi arčiausia šeimininko, kad jam būtų patogiau paimti.
Kur dėti desertus?
Serviruojant stalą pagal visas etiketo taisykles gali pasirodyti, kad vietos ant stalo per mažai. Mat reikia ne tik kiekvienam patiekalui užtikrinti jo vietą, bet ir išlaikyti patogius atstumus. Todėl atrodo, kad desertams nelieka vietos. Taip ir turėtų būti. Dažniausiai serviravimo indai yra statomi ant netoliese esamo staliuko arba desertų vežimėlio. Taip jie neužima vietos ant stalo, kol tiekiami užkandžiai arba pagrindinis patiekalas.